TALAM KELADI
Lapisan Bawah :
(A) 220 gm tepung beras cap teratai
40 gm tepung ubi
1 ½ tsp garam
300 ml santan (fresh)
700 ml air
(B) 250 gm keladi
** potong kiub kecil2. Kukus dulu baru timbang
Cara-cara :
- Bancuh semua bahan A sehingga rata dan sebati
- Tapis ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap & masuk bahan B
- Kacau sebentar , tuang ke dalam Loyang 10’ x 10’ dan lapikkan dgn plastik
- Kukus selama 25 min
Lapisan Atas
150gm tepung gandum
250gm gula halus
3 biji telur
250 ml santan (fresh)
500 ml air
Sedikit pewarna purple
Cara-cara :
- Bancuh semua bahan2 dan tapis masuk ke dlm periuk
- Masak hingga naik wap.
- Kukus selama 30 min
Se
Se Selamat mencuba kepada anda semua. Kalau nak tengok gambar ada di sebelah. Sempena Aidiladha ini, ada juga tempahan selingan yang aku terima. Permintaan dari sahabat, special request untuk Crunchy Oats Choc Chips & Tart Gulung.
Se
No comments:
Post a Comment