Pada asalnya, kuih talam ialah sejenis kuih yang mempunyai 2 lapisan. Lapisan atas yang berwarna putih diperbuat daripada tepung beras dan santan, manakala lapisan bawah yang berwarna hijau ditambah dengan sedikit ekstrak pandan untuk menambahkan bau dan rasa yang enak.

Tetapi, kini kuih talam telah diubahsuai untuk mempelbagaikan lagi rasanya supaya sesuai dengan citarasa orang ramai. Antaranya ialah kuih talam keladi, kuih talam suji, kuih talam cendol dan lain - lain lagi.

Sekiranya anda berminat mencuba dan merasa sila dapatkan di D’Z Homemade Talam. Semoga ia dapat memenuhi citarasa anda.

Sunday, November 21, 2010

Breakfast for Weekend

Baki buat bubur kacang masih ada lagi. Daripada terbuang aku keringkan dan tambahkan sedikit kelapa parut. Jadikan inti. So dalam kepala dah terfikir nak buat pau. Resepinya aku ambil dari salah satu blog.


Pau Gebu

250gm Tepung gandum
3gm/ 3/4 sudu teh yis kering
1/2 sudu teh baking powder
50gm gula kastor
1 sudu besar shortening/lemak sayur
1/2 cawan air suam

- Satukan tepung, yis, gula & baking powder ; gaul rata
- Uli sebati dgn memasukkan air sedikit demi sedikit
- Masukkan shortening dan uli sehingga doh menjadi licin
- Biarkan 10 minit
- Bahagikan kepada beberapa bahagian & masukkan inti
- Rehatkan selama 45 min dan barulah dikukus selama 10 minit

** gunakan inti kegemaran ie kaya, kacang merah, kacang hijau,
kelapa
>< 17 biji sekiranya dibuat kecil2



No comments: